lørdag den 25. oktober 2008

Globalisering - en kort gennemgang

Globalisering - ude og hjemme
Globalisering - en urgammel proces
Modsat hvad menigmand tror, er globalisering absolut IKKE en ny proces, men urgammel. Klik her (afsnittet om historie) for kort at læse om de allertidligste eksempler på globalisering. For egentlig har globalisering fundet set lige siden vores forfædre for stedse forlod Afrika for 60.000 år siden (uden at regne med dem, der gjorde det for 92.000 år siden, men vendte tilbage til kontinentet pga. istiderne i Levanten (nuv. Israel/Libanon) og koloniserede resten af Verden (ligesom mine genetiske forfædre der tog to vidt forskellige ruter ud af Afrika for 40.000 år siden).
Teksten er på engelsk, men kan nemt oversættes via Google Oversæt, eller ved at installere "dansk" -knappen på sin browser, også at finde i Google Oversæt.

S
trukturelle ændringer af samfundet kan løse den økonomiske krise
Lyt til indslaget her.

Regeringens globaliseringsstrategi
Læs her om Regeringens strategi for at sikre Danmark en vindende rolle i den stadig mere omfattende globalisering. Man kan nøjes med at læse punkterne i den grå boks nederst på den side man finder der.
Hvorfor er danskerne rige og de fleste afrikanere fattige?
Svaret på dette er kompleks og allerede gennemgået i samfundsfagstimerne (bytteforholdet råvarer/industrivarer + toldsatser i I-landene), men her følger yderligere en forklaring som omsider er DOKUMENTERET sort på hvidt:
Afrika sender flere penge ud af kontinentet end det modtager.
En af årsagerne er, at mange afrikanske statsledere har det med at stjæle med arme og ben for så at sætte pengene på hemmelige bankkonti, typisk i Europa og USA. Dermed hæfter de afrikanske borgere for den gæld deres tyvagtige ledere optager, hvor lederne så stjæler indtægterne og lader borgerne betale regningen...Se her en dansk artikel om tyvagtige ledere og kendte banker, der hjælper dem: "En problematisk bank på statsstøtte"

Aktuelt eksempel på hvordan IMF fungererKlik her og lyt i 8 minutter på IMF i praksis. Landet som søger hjælp her er det misligholdte og semifundamentalistiske Pakistan.

Finanskrisens globalisering
Nedenstående figur illustrerer hvordan den aktuelle finanskrise tydeligt afslører, hvor tæt forbundne landenes økonomier faktisk er. Kilde: Tages Anzeiger, okt. 2008.
Spørgsmålet er så: Er de enkelte samfund mere eller mindre sårbare når hele Verden er forbundet?
Podcast om globalisering
Jeg kan henvise til en serie velfortalte danske podcast om Danmarks industrialisering og globalisering. Kan absolut anbefales.

Filmserie om Globalisering
Danmarks Radio har udsendt 6 franske film om globalisering i et historisk perspektiv - ganske gode.

Ingen kommentarer: