lørdag den 20. december 2008

Klimaforandringer - reality in vivo

Løbske klimaforandringer - menneskets "intelligente" arv til eftertiden....:-(
Hør her om de øer (24 min.), der lige nu forsvinder fra Jordens overflade - sponsoreret af vores vestlige forbrugerkultur og vores manglende evne til at handle på åbenlyse globale farer.
Alternativt et kortere indlæg om det samme her, (9 min.).


Dundertale fra videnskaben - farvel til regnskoven og meget mere "spændende"
Videnskabsfolkene har leveret en ret så dyster forudsigelse for kloden, hvis, såfremt verdenssamfundet ikke gør noget radikalt for at nedbringe udslippene af drivhusgasser....Læs dem her, eller se oversættelsen hernede:

"....eksperter på denne uges (klimaekspertpanel-, red.) møde fremlagde eksperter en række nye undersøgelser, som antyder at global opvarmning kan ramme hårdere og hurtigere end hidtil forventet.

De sagde (bla. at, red.) kulstofemissioner er steget mere i de seneste år end nogen troede muligt, og at verdens naturlige kulstoflagre kan miste evnen til at opsuge det menneskeskabte udslip.

Konferencens folk hørte også, at:

* En temperaturstigning på 4 graders Celcius kan omdanne Sydeuropa til ørken.

* Vandstanden vil stige dobbelt så hurtigt som de officielle prognoser forudsiger.

* En beskeden opvarmning kan udløse en CO2- "tidsindstillet bombe" i Arktisk.

* Undladelse af at nedbringe emissionerne kan gøre halvdelen af Kloden ubeboelig.

* Stigende temperaturer kan dræbe 85% af Amazonas regnskoven.

Flere eksperter på konferencen advarede om, at temperaturerne forventes at stige ud over det mål på 2 grader som europæiske politikere har sat, men disse er utilbøjelige til at sige det offentligt. "Målet på 2 grader er væk, og 3 grader er vanskeligt. Jeg tror, vi er på vej mod mindst 4 graders ", sagde en forsker. Oxford Universitet meddelte i går, at det ville afholde en konference i september for at drøfte konsekvenserne af en stigning på 4 grader eller derudover."


Ryk tættere sammen - nu flytter Afrika til Europa, mens Sydeuropæerne flytter fra deres kommende ørken.
Se temasiden her.
På samme måde som millioner og atter millioner af fattige, desperate, europæiske indvandrere væltede udover Sibirien, Sydafrika, Amerika og Australien/New Zealand indtil for mindre end 100 år siden - på jagt efter et bedre liv, væk fra fattigdom og modløshed - vil afrikanerne gøre det samme. En naturlov, der altid har været gældende, hvad enten det er planter eller dyr, herunder mennesket. Denne gang er årsagen....vores uhyre energikrævende livsstil og dets udslip af drivhusgasser.


Økonomiske værktøjer til at løse den økonomiske krise og Klimakrisen
Lyt her til en række fornuftige forslag til fra en række unge økonomer med henblik på at forebyggelse af nye økonomiske kriser og en varig løsning på de hastigt tiltagende klimaforandringer.

Paradigmet om evig økonomisk vækst er løbet løbsk
Nedenstående figur giver eksempler på hvad den grundlæggende læresætning i et moderne forbrugssamfund - økonomisk vækst for enhver pris - reelt koster. Kilde: New Scientist, oct. 2008.
Spørgsmålet er så: Kan denne udvikling lade sig gøre i al fremtid?Læs her om hvad vi andre har anet og vidst i mange år: At klimaforskningen klart tyder på alvorligere klimaforandringer end "ventet af almindelige" mennesker....politikere og andre beslutningstagere. Dette er de længe frygtede metanudslip, der kendetegner det forskere kalder "en løbsk drivhuseffekt" ("a runaway greenhouse effect")

Se så hvilke muligheder vi har begrænset vores fremtid til.

Og husk på hvor meget de "sølle" 0,7 graders stigning vi har oplevet nu er i gang med at skabe af ændringer.

Løbsk drivhuseffekt
Og tænk på, at en stigning på 5 grader er det forskerne kalder en løbsk drivhuseffekt, hvor selv methan i havet kan fordampe...og det giver en "ny" planet at leve på.... Tryk på figuren for at forstørre den.
Og mens EU stadig snakker....om hvorvidt vi, i de rige lande, og dermed de ansvarlige bagmænd bag hele den udvikling, som har sikret verdens til dato farligste og dummeste eksperiment (menneskeskabte klimaforandringer), skal reducere vores udslip en smule, med eller uden de mange smuthuller og så engang i fremtiden...i klar strid med forskernes stadig mere alvorlige røster om hastig og vidtgående reduktioner for at undgå løbske, og dermed de farligste, klimaforandringer.........så se her hvordan klimaforandringer, der allerede er i gang, rammer de....ja gæt engang....igen de fattige....og siden de rige som os i Danmark og i USA, Australien m.fl.

Se de 8 kortfilm her.

For gymnasieelever eller blot mennesker, der kun kan dansk så finder du her en letlæselig bog om de udfordringer vores klimaforandringerne stiller kloden, ud fra det vi ved i dag. Bogen stammer fra DMU, Danmarks Miljøundersøgelser.

Hvad styrer Jordens klima? Læs her en avisartikel herom.

Og her følger så Danmarks Radios opdaterede side om klimanyheder og letforståelige forklaringer på klimaforandringerne og deres mulige følger.

Her finder du den danske oversættelse af IPCC´s seneste klimarapport fra 2007. Er at finde på denne side hos DMI. Siden indeholder også flere brugbare illustrationer til opgaver.

For de mere videnskabeligt indstillede og nysgerrige så er Natures Climate Change Report et uhyre lettilgængeligt og spændende nyhedssted hvad klimaforandringerne angår.

For folk, der vil nøjes med dansk, er DR´s Klima og Miljø et udmærket sted til at opnå næsten samme orientering om hvad klimaforandringerne kommer til at betyde for Verden og DK + hvilke enorme problemer vi og vores forfædre har sørget for at bygge op til os her i Vesten, resten af kloden og fremtidige væsener.

Ingen kommentarer: